OM PRETTOKLUBBEN

OM PRETTOKLUBBEN

Prettoklubbens historia började i slutet av 2000 då Marcus Hansson fick för sig att sammanställa en lista över världens bästa romaner. Efter månader av letande i kulturtidskrifter, suspekta litteraturfanzines, diverse akademier samt två remissrundor bland vänner hade en lista framställts med knappt 200 böcker. Alltid bra att ha i bakhuvudet när man skall gå på bokrean, köpa pockets till långresor eller ge bort presenter.

Ett drygt år senare påbörjades nästa projekt, att lista alla de filmer du måste se innan du dör. Även den här gången blev det ett gediget arbete att gå igenom kritikerlistor, filmfestivalvinnare, nationella filminstituts omröstningar, filmtidningar och ett otal filmsajter. Även denna lista gick runt på remiss bland kompisar, kollegor samt i diskussionsforum. Slutligen landade listan på knappt 600 filmer som således skulle ta drygt elva och ett halvt år att se, om man ser en film i veckan.

För att diskutera filmerna på listan skickade inbjudan ut till kompisar som ansågs ha tillräckligt stort intresse av film, och som dessutom inte gillade illiterala skräpgenrer som fantasy. Den 7 oktober 2002 visades den första filmen i klubbens historia, HAJEN av Spielberg. Möten sker varje vecka och filmerna betygsätts från 1 till 7, betyg som med jämna mellanrum normalfördelas efter en standardavvikelsekurva. Vi för kvasiintellektuella diskussioner efter varje filmvisning och har små cineastblock som vi antecknar i. För att distingera oss använder vi originaltitlarna när vi refererar och/eller pratar med andra människor vilket får människor att känna sig utanför. Samma effekt får vi också genom att kalla oss en klubb och våra filmvisningar för möten. Vi har också en medveten auktoritär och elitistisk inställning på förslag till filmer som icke klubbmedlemmar tipsar oss om.

35% AV FILMERNA ÄR SEDDA

Vi ser 0,34 filmer i veckan.

Beräknat slutdatum är 2038-03-29.

BETYGSFÖRDELNING, 1-7

 

KONTAKTA PRETTOKLUBBEN

NAMN:

E-POSTADRESS:

KOMMENTAR:

 

ANDRA SAJTER AV MARCUS HANSSON

KRITIKER.SE, Sveriges största samlingsplats för skiv- och filmrecensioner.
SPORTNU.SE, Sport på tv nu. Och imorgon.
BLOGG