#48: La battaglia di Algeri

SVENSK TITEL: Slaget om Alger

GENRE: Drama

ÅR: 1965

REGISSÖR: Gillo Pontecorvo

SKÅDESPELARE: Brahim Hadjadj, Jean Martin, Yacef Saadi, Samia Kerbash, Övriga

LAND: Italien

LÄNGD: 2 tim 15 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

Jan Guillous favoritfilm och inspirationsfilm för George W Bush, men Slaget om Alger är inte alls så vänstervriden som du kan förledas att tro. Det algeriska inbördeskrigets historia har varit svår att skriva. Segrarna pratar om 2,5 miljoner döda, förlorarna om en fjärdedel så många. Just denna avvikande verklighetsbedömning kan tyckas vara ett stort problem för en film vars största filmiska uttrycksmedel är realism-realism. Neorealism-realism. Och när du får reda på att filmen är informellt beställd av den efter kriget nybildade algeriska regeringen är det inte så svårt att inse att detta är Guillous favoritfilm. Men Pontecorvo och Salinas visar båda sidor i dålig dager. FNL:s rensning av oliktänkande algerier. Fransosernas lynchmobbar. FNL:s terrorsprängningar mot fransk civilbefolkning. Fransosernas tortyrteknik. Och så vidare. Slaget om Alger har av högerpopulister åtskilliga gånger kritiserats för att vara terrorglorifierande, en kritik som helt missar målet. Filmen visar tydligt att det inte var terrordåden som befriade Algeriet, utan den folkliga mobiliseringen på Algers gator. Däremot lär filmen ha utbildat åtskilliga terrorister om hur de skall organiseras och hur bombattentat kan utföras. Forskare anser att bland organisationer som påverkats av filmen hör PLO, Svarta Pantrarna och IRA. Och därifrån är det inte svårt att dra paralleller till USA:s krig i Irak. Faktum är att Pentagon 2003 visade filmen i utbildningssyfte, med reklamtexten: »How to win a battle against terrorism and lose the war of ideas. Children shoot soldiers at point-blank range. Women plant bombs in cafes. Soon the entire Arab population builds to a mad fervor. Sound familiar? The French have a plan. It succeeds tactically, but fails strategically. To understand why, come to a rare showing of this film.« Och det är precis här filmens storhet ligger. Realismen är så påtaglig att du tror att du tittar på ett nyhetsinslag. Då pratar vi inte bara bildspråk utan även gestaltning. Häpnadsväckande.

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

Köp filmen!

129:-

149:-

OMSLAG:


KOMMENTARER:

#6: Mohamed 2014-04-14, 23:27

En liten rättelse: segrarna dvs. Algerierna pratade inte alls om 2,5 miljoner döda utan om 1,5 miljoner. Rätt är det också som påpekats att motståndsrörelsen i Algeriet hette FLN inte FNL. En kuriosa Algerierna inspirerades i sin befrielsekamp av Vietminh krig mot fransmännen på 50talet och slaget vid Dien Bien Phu1954. Senare inspirerades FNL i Vietnam av den algeriska FLN i sin egen kamp mot USA.

#5: stan 2009-02-19, 20:15

Strålande film! FNL var dock något helt annat (Sydvietnams Befrielsefront), FLN hette moståndsrörelsen i Algeriet...

#4: Jojje 2008-10-23, 14:36

En ruggigt stark film. Man känner en stark sympati med upprorsledaren, man tycker synd om honom, mot de elaka fransoserna.

#3: ** 2008-09-17, 17:15

Ruskigt bra film, dock otroligt svår att göra en formalistisk analys på det.. Så som segmenteringen av sujetten, A-B-A1 och fabulan. Den är verkligen värd att se på, men ett otroligt dumt val att analysera!

#2: 2007-10-23, 20:47

jag har inte sett filmen!

#1: Political Junkie 2007-01-10, 16:45

Otäckt nog såg jag den natten innan 7/7 i London. Muslimska bomber, som placeras ut och kräver oskyldiga liv, polisspärr som passeras av västerländskt klädd algeriska med barn i handen. Gastkramande när man ser den, synkronicitet om man gör det före bombdåd i verkligheten som påminner om de i filmen.

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN